Producten
Productprijzen instellen
Kostprijs- margeberekening (MICE Pro)

Alleen voor MICE Operations PRO

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met MICE Pro is het mogelijk om automatisch de marges van evenementen te analyseren. Hiervoor dien je per product de kostprijs in te voeren.

Na het lezen van dit artikel kun je:

1. Kostprijzen toevoegen

Om de marges op evenementen automatisch te laten berekenen, dien je eerst de kostprijs van je producten toe te voegen in MICE.

Hoe voeg ik een kostprijs toe?

1. Ga via het hoofdmenu naar beheer.

2. Klik in het beheermenu op producten.

3. Klik op een product en scroll naar onderen naar 'kostprijs'.

4. Voeg de kostprijs toe.

Tip: via het snel bewerk scherm in producten beheer kun je snel de kostprijs van ieder product invoeren, zonder ieder product eerst te moeten openen. Klik hiervoor op het pen icoontje rechtsboven (zie afbeelding).

Afwijkende kostprijs voor een specifiek evenement?

Heb je een evenement waarbij de kostprijs van een product afwijkt van de standaard kostprijs? Bij uitzonderingen kun je de kostprijs aanpassen in het evenement dashboard.

Hiervoor ga je in het evenement dashboard naar rapportages en vervolgens 'margeberekening' (zie afbeelding hieronder).

Let op: De aangepaste prijzen zijn enkel van toepassing voor het specifieke evenement waarin de aanpassingen zijn gemaakt. Om kostprijs wijzigingen permanent door te voeren (voor alle nieuwe evenementen) pas je de prijzen aan in producten beheer.

1.1 Kostprijzen van producten in een evenement actualiseren

Let op: Net als de productprijs, wordt de kostprijs van producten in bestaande evenementen niet automatisch aangepast als je in beheer het bedrag toevoegt of aanpast.

Klik in een evenement op informatie actualiseren om de actuele (zoals op dat moment verwerkt in producten beheer) kostprijs op te halen. Dit doe je door in het evenement dashboard rechtsboven op het tandwieltje te klikken en vervolgens op 'informatie actualiseren' (zie afbeelding hieronder).

2. Evenement margeberekening

Als de module is geactiveerd zie je linksonder in het evenement dashboard de marge verschijnen. Door op info te klikken krijg je de berekening te zien.

Krijg de inkoop- en verkoopprijs per product inzichtelijk in een evenement en pas deze eventueel aan. Ga hiervoor naar de margeberekening rapportage in het evenement.

Pas hier eenvoudig de volgende informatie aan per product:

• Aantal

• Inkoopprijs / Kostprijs

Bij de arrangementprijs kun je geen kostprijs invoeren. Dit heeft te maken met het feit dat de kostprijs al berekend wordt op basis van de producten die in het arrangement zitten.

3. Rapportage met marges van evenementen

Vanuit de omzetrapportage kun je eenvoudig een overzicht genereren met de marges van evenementen binnen een ingestelde periode. Volg de stappen hieronder om het overzicht te genereren.

1. Ga vanuit het hoofdmenu naar rapportages

2. Klik op omzet om een omzetrapportage te maken

3. Klik rechtsboven op de knop 'groeperen op' en selecteer 'groeperen op evenement'

4. Stel eventueel de datumreeks in

5. Nu zie je per evenement kolommen met de totale omzet, kostprijs en de marge

FAQ

Waarom kan ik geen kostprijs verwerken bij een arrangement?

De kostprijs van een arrangement wordt berekend op basis van de producten die eraan zijn toegevoegd. Per product kun je een kostprijs invoeren.