Instellingen voor kostenoverzicht
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Getoonde informatie in het kostenoverzicht is aan te passen naar wens. In dit artikel geven we uitleg over de verschillende toe te voegen elementen van het kostenoverzicht.

Allereerst, de instellingen van een kostenoverzicht zijn aan te passen door met je muiscursor op het kostenoverzicht te staan en vervolgens op het tandwieltje ⚙️ te klikken in de kleine zwarte menu balk die tevoorschijn komt aan de rechterkant van het kostenoverzicht (zoals te zien is op de afbeelding hieronder).

Een kostenoverzicht verzamelt informatie met als voornaamste elementen de producten en prijzen. Wat houden de verschillende elementen in?

Producten

Een evenement bevat verschillende producten. Deze producten en de prijs vormen de basis van een kostenoverzicht. Na het aanzetten van producten in de instellingen van het kostenoverzicht zijn er een aantal extra product gerelateerde mogelijkheden die tevoorschijn komen.

• Producten inbegrepen in arrangement
    Een arrangement heeft vaak standaard inbegrepen producten. Dit zijn producten die verplicht zijn om af te nemen. Selecteer deze optie indien inbegrepen producten moeten worden getoond in het kostenoverzicht.

• Aantal items
    Selecteer deze optie indien de product/item aantallen moeten worden getoond. Meestal is dit één stuk of keer het aantal gasten. Aantallen zijn eenvoudig aan te passen in de activiteit zelf.

• Productbeschrijving
    Dit is de korte omschrijving van het product.

• Producten samenvoegen
    Voeg producten samen op basis van categorie (indien zichtbaar), stuksprijs en de zichtbare naam. Indien activiteiten aanstaat worden producten enkel samengevoegd indien dezelfde producten in de activiteit staan. Producten samenvoegen is voornamelijk van toepassing als je een kostenoverzicht wilt genereren.

Andere product gerelateerde elementen zijn:

• Productcategorieën
    Bepaal of de productcategorieën worden getoond zoals deze zijn verwerkt via beheer. De producten worden per activiteit gegroepeerd op basis van productcategorieën.

• Interne producten
    Bepaal of producten die zijn toegevoegd aan een interne activiteit worden getoond in het kostenoverzicht

Prijs

Samen met producten vormt de prijs een belangrijk element van het kostenoverzicht. Er zijn verschillende elementen omtrent prijs.

• BTW-tarieven
    Bepaal of de btw-tarieven van producten worden getoond in het kostenoverzicht.

• Totaalprijs
    De totaalprijs van het evenement wordt getoond. De totaalprijs wordt enkel zichtbaar als de productprijzen ook zijn geselecteerd. Via de instellingen van het draaiboek bepaal je of de totaalprijs inclusief- of exclusief btw wordt getoond.

• Totaalprijs per categorie
    Selecteer deze optie als je wilt dat per productcategorie de totaalprijs wordt getoond. Hiervoor dient het element productcategorie ook geactiveerd te zijn.

• BTW-instelling
    Bepaal hier of het kostenoverzicht de kosten inclusief of exclusief btw toont. Wanneer je kiest voor 'standaard BTW-instelling van evenement' wordt de btw-instelling van het evenementtype overgenomen.

Draaiboek als kostenoverzicht

Het verschil met een standaard kostenoverzicht is dat het kostenoverzicht gegenereerd uit een draaiboek gebaseerd is op tijd in plaats van productcategorieën. Een kostenoverzicht is makkelijk toe te voegen aan offertes en documenten (door een nieuw blok toe te voegen). Met de juiste instellingen kan een draaiboek ook als kostenoverzicht worden gebruikt.

De volgende toe te voegen elementen van het draaiboek zijn vooral interessant voor het maken van een kostenoverzicht.

• Producten
    Essentieel om toe te voegen, anders wordt er niets getoond.

• Productprijzen
    Zorg dat productprijzen aanstaat zodat de totaalprijs van het product kan worden berekend (aantal gasten x productprijs)

• Losse producten
    Toon ook losse producten. Losse producten zijn producten die zijn toegevoegd voor de hele dag en niet specifiek zijn verbonden aan een activiteit.

• Totaalprijs
    De totaalprijs van het evenement wordt getoond.

• Dagtotaal
    Is het evenement verspreid over meerdere dagen? Dan wordt dankzij deze optie het totaal per dag getoond.

• Dagen samenvoegen
    Is het evenement verspreid over meerdere dagen maar wil je dat de activiteiten, producten en prijzen niet per dag worden getoond maar worden samengevoegd in een lijst van producten? Selecteer dan deze optie.