Btw instellen per offerte of evenementtype

Hoe stel ik de btw in per offerte? Hoe stel ik de btw in per evenementtype?

Tjeu Hendrickx avatar
Geschreven door Tjeu Hendrickx
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Soms wil je de btw van een bepaalde offerte wijzigen als dit afwijkt van het standaard ingestelde btw-tarief van het type evenement. Maar hoe doe je dit?

Er zijn twee opties. Optie 1 is om de btw aan te passen van één bepaalde offerte. Optie 2 is om de btw aan te passen voor de offerte van het evenement en tegelijkertijd voor dezelfde soort evenementen.

De btw van één offerte veranderen doe je voornamelijk wanneer het type evenement normaal gezien andere btw-instellingen hanteert en enkel voor dit specifieke evenement een uitzondering wordt gemaakt (optie 1). Indien het besproken evenement geen uitzondering is kan je er beter voor kiezen om de btw-instelling van soortgelijke evenementen ook aan te passen (optie 2).

Optie 1: Btw veranderen van een offerte

Dit doe je tijdens het bewerken van de concept factuur. Ga naar het kostenoverzicht en blijf met je muis op het kostenoverzicht staan. Je ziet rechts van het kostenoverzicht een balkje verschijnen (zie afbeelding hieronder). Klik op het tandwieltje.

Bepaal nu de btw-instelling van de offerte. Hier heb je de keuze uit standaard btw-instelling van evenement (gebaseerd op het evenement type), exclusief btw of inclusief btw. Druk hierna op toepassen om de gegevens op te slaan en de btw zal anders worden aangetoond op de offerte.

Optie 2: Btw-instellingen aanpassen voor offerte en voor evenementen met hetzelfde evenementtype

Om de btw-instelling aan te passen van een bepaald evenementtype ga je naar beheer > instellingen > algemene instellingen. Klik op het evenementtype waarvan je de btw wilt aanpassen. Onder "BTW-instelling voor producten" kies je voor de gewenste instelling. Klik op opslaan. Nu is deze btw-instelling gekoppeld aan het type evenement.

Let op! Alle bestaande evenementen met dit evenementtype worden meegenomen.